dr Holy

Glutation

Glutation, łac.  glutathionum, inna nazwa: γ-glutamylocysteinyloglicyna (γ-glu-cys-gly)– organiczny związek chemiczny, tripeptyd o właściwościach przeciwutleniających, zbudowany z reszt aminokwasowych kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny.

Występuje we wszystkich organizmach roślinnych i zwierzęcych (poza organizmem jest nietrwały), jest najbardziej rozpowszechnionym i najobfitszym tiolem wewnątrzkomórkowym (składnikiem zawierającym siarkę) występującym w komórkach ssaków oraz drobnocząsteczkowym tripeptydem budującym żywe komórki.

Glutation pełni w organizmie trzy główne funkcje:

  • Jest naturalnym przeciwutleniaczem, unieszkodliwia wolne rodniki, wspiera naprawę DNA, chroni przed przedwczesnym starzeniem.
  • Ma działanie detoksykacyjne – eliminuje szkodliwe substancje i toksyny z organizmu
  • Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego wzmacniając odporność

Odpowiedni poziom glutationu w komórkach zapewnia:

  • Sprawną syntezę białek immunologicznych zawierających cysteinę
  • Kieruje niektórymi procesami enzymatycznymi
  • Ma ogromną zdolność do zwalczania stresu oksydacyjnego poprzez neutralizowanie szkodliwych wolnych rodników.

Wraz z wiekiem oraz pod wpływem licznych czynników poziom glutationu w naszych komórkach spada. Na obniżenie jego poziomu wpływają:

  • stres
  • infekcje
  • toksyny
  • zanieczyszczenia
  • długotrwałe przyjmowanie leków
  • niewłaściwa dieta (bogata w nasycone kwasy tłuszczowe oraz węglowodany proste)
  • promieniowanie radiacyjne

Synteza glutationu występuje wyłącznie wewnątrzkomórkowo. Utrzymując jego odpowiedni poziom mamy wpływ na to jak silną barierę ochronną stworzy glutation w naszych komórkach. Suplementacja glutationem jest wskazana przede wszystkim w dwóch przypadkach:

  • ogólny niedobór tej substancji w przestrzeni wewnątrzkomórkowej. Najczęściej spowodowany brakiem odpowiedniej syntezy.
  • niewłaściwy stosunek zredukowanego glutationu (GSH) do utlenionego glutationu (GSSG) wewnątrz komórek.

Ze względu na to, że glutation jest rozkładany przez enzymy wątroby nie zaleca się przyjmowania go w tabletkach. Najlepiej przyswajalną formą suplementacji glutationu są wlewy dożylne jego aktywnej formy.

Zalety suplementacji glutationu:

  • zmniejszenie stresu oksydacyjnego
  • detoksykacja
  • osłabienie stanu zapalnego w organiźmie
  • wsparcie układu odpornościowego
  • wspomaganie przy leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego
  • ochrona mózgu
  • wsparcie organizmu przy chorobie Alzheimera i Parkinsona
  • pozytywny wpływ na zdrowie psychiczne
  • wsparcie organizmu przy chorobach autoimmunologicznych
  • wspomaganie pracę nerek, wątroby i jelit
  • wsparcie płuc i dróg oddechowych
  • pomaga zachować zdrowe oczy
  • wspomaganie leczenia trądziku

Przyswajanie glutationu

Dla sprawnego wykorzystania jak i odzyskiwania w komórkach utlenionego glutationu niezbędne jest odpowiednie towarzystwo innych składników. Przykładem jest przede wszystkim witamina C, ponieważ podnosi poziom glutationu we krwi oraz w komórkach układu odpornościowego.

Z glutationem dobrze współdziała równie witamina E podnosząc jego poziom wewnątrz komórek oraz zwiększa jego skuteczność poprzez aktywację zależnych od niego reakcji w organizmie.

Kwas alfa-liponowy również silnie podnosi poziom glutationu.

Ponadto niezbędny jest odpowiedni poziom selenu, który zapewnia prawidłowe działanie enzymu peroksydazy glutationowej zależnej od glutationu. Peroksydazy glutationowe należą do selenoperoksydaz – zawierają selen pod postacią selenocysteiny. Zatem, jak nie trudno się domyśleć bez selenu enzym ten ma zmniejszoną aktywność i nie może wydajnie chronić nas przed wolnymi rodnikami.

Witaminy B2, B3 są kofaktorami odzyskującej glutation reduktazy glutationowej i pomagają przywrócić jego właściwy poziom.

Suplementacja kwasem foliowym oraz witaminą B12 bardzo mocno podnosi poziom glutationu ponieważ są to witaminy uczestniczące w szlaku jego syntezy i odzyskiwania.

Substancja, która jest w stanie zwiększyć poziom GSH w mitochondriach to kwas pantotenowy (witamina B5) – stanowi ona bowiem składnik CoA i może aktywować enzymy GSH-Px oraz wodorotlenki fosfolipidowe peroksydazy glutationowej. Szeroki zakres ochrony zapewniają nam substancje pochodzenia roślinnego, takie jak polifenole, flawonoidy czy karotenoidy. Są to bezpieczne antyoksydanty, które jednocześnie podnoszą stężenie glutationu w mitochondriach.

Zapraszamy na wlewy dożylne!