dr Holy

Glutation – najmocniejszy antyoksydant

Glutation- najmocniejszy antyoksydant

Co to jest glutation i dlaczego jest tak ważny dla zachowania zdrowia? Na czym polega jego wyjątkowe działanie? Dlaczego to właśnie glutation przyciąga w ostatnich latach uwagę najwybitniejszych umysłów z dziedziny medycyny? Dlaczego każdy z nas powinien zadbać o jego właściwy poziom.   Po za tym glutation jest silnym przeciwutleniaczem i uważany jest za jeden z lepszych antyoksydantów. Wpływa on korzystnie na nasze ciało oraz zdrowie. Istotne jest tutaj to, iż nasz organizm samodzielnie wytwarza glutation. Pijemy wino, aby dostarczyć resweratrol lub jemy jagody w celu spożycia antocyjanów, natomiast glutation jest produkowany w naszym ciele naturalnie i dlatego też nie jest uważany za niezbędny składnik odżywczy. Ta jego unikalna cecha ma duży wpływ na efektywność suplementów. Glutation – najmocniejszy antyoksydant.

Glutation – co to takiego?
Jest to tripeptyd, czyli białko zbudowane z trzech aminokwasów – kwasu glutaminowego, glicyny i cysteiny. Występuje we wszystkich organizmach żywych: w komórkach roślin, zwierząt i człowieka. Każda komórka organizmu jest odpowiedzialna za jego produkcję i musi otrzymać konieczne do tego odpowiednie składniki (tzw. prekursory). Glutation pełni trzy bardzo istotne funkcje w organizmie:

1.Chroni przed stresem oksydacyjnym

Przede wszystkim glutation jest uważany za silny przeciwutleniacz, który neutralizuje wolne rodniki, a także metale ciężkie w naszym ciele. Pomaga to uniknąć takich konsekwencji jak  przedwczesne starzenie się czy problemy związane z neurodegeneracją.

2. Wzmacnia system immunologiczny

U osób, które posiadają silny układ odpornościowy komórki limfoidalne zawierają zrównoważoną ilość glutationu. Nawet niewielkie zmiany poziomu glutationu mogą zakłócić cały system immunologiczny.

3. Korzystnie wpływa na serce

Jednym z głównych czynników przyczyniających się do problemów sercowo-naczyniowych jest tak zwana dysfunkcja śródbłonka. Gdy śródbłonek nie pracuje poprawnie, to może pomóc glutation. Składnik ten pomógł wielu pacjentom z miażdżycą tętnic i przyczynił się do poprawy funkcjonowania śródbłonka poprzez zwiększenie aktywności tlenku azotu.

4. Detoksykuje wątrobę

Glutation wiąże się z toksycznymi chemikaliami, dzięki czemu łatwiej możemy pozbyć się ich z organizmu. W rezultacie odgrywa więc istotną rolę w pomaganiu organizmowi w pozbywaniu się toksyn zaczerpniętych z żywności oraz środowiska.

5. Może pomóc zapobiec pewnym rodzajom raka

Naukowcy zauważyli, że glutation ma kluczowe znaczenie w usuwaniu i detoksykacji substancji rakotwórczych, dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym. To może mieć dwojakie znacznie. Jednym ze sposobów leczenia raka jest mianowicie celowe wyczerpanie glutationu w komórkach nowotworowych, aby uczynić je bardziej podatnymi na leczenie chemioterapią

 

Najwybitniejsi naukowcy o glutationie
Te trzy funkcje glutationu: przeciwutleniającastymulująca układ immunologiczny i detoksykacyjna są ze sobą powiązane. Niedobory glutationu prowadzą do poważnych zaburzeń w funkcjonowaniu całego organizmu i utraty bądź poważnego nadwątlenia zdrowia. Niezwykłe właściwości glutationu zostały potwierdzone w badaniach naukowych, przeprowadzonych przez najwybitniejszych specjalistów w dziedzinie immunologii i biologii komórek.

Dr Luc Antoine Montagnier, uhonorowany Nagrodą Nobla w 2008 r. w dziedzinie medycyny za odkrycie wirusa HIV, poświęcił rozdział swojej znakomitej książki Oxidative Stress in Cancer, AIDS, and Neurodegenerative Diseases [Stres oksydacyjny a nowotwory, AIDS i choroby neurodegeneracyjne] właśnie glutationowi i cysteinie. To Montaignier stwierdził, że glutation jest naturalnym, silnym antyutleniaczem, a cysteina może zwiększać jego produkcję w organizmie. Na obiecujące efekty działania cysteiny jako prekursora glutationu Montagnier zwracał uwagę także podczas wykładu inauguracyjnego podczas Międzynarodowej Konferencji AIDS w Jokohamie w Japonii. Odkrycia Montagniera korespondują z wynikami badań innych światowej klasy naukowców: dr Mark Hyman w artykule „Glutathione: The Mother of All Antioxidants” [Glutation: matka wszystkich antyoksydantów] (Huffington Post, 6/10/2010) zachęca do przyjmowania cysteiny celem podwyższenia poziomu glutationu w organizmie, a tym samym zwiększenia odporności; dr Wulf Droge podkreśla, że wyniki wielu badań potwierdzają skuteczność preparatów zawierających cysteinę, jeśli chodzi o podwyższanie odporności organizmu; dr Droge w 1984 r. odkrył, że nosiciele wirusa HIV mają nienormalnie niski poziom cysteiny i glutationu.

W Centrum Terapii Holistycznych dr Holy, możecie państwo otrzymać glutation w jedynej skutecznej formie jakim jest wlew dożylny.