Glutation, łac. glutathionum, inna nazwa: γ-glutamylocysteinyloglicyna (γ-glu-cys-gly)– organiczny związek chemiczny, tripeptyd o właściwościach przeciwutleniających, zbudowany z reszt aminokwasowych kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny.
Występuje we wszystkich organizmach roślinnych i zwierzęcych (poza organizmem jest nietrwały), jest najbardziej rozpowszechnionym i najobfitszym tiolem wewnątrzkomórkowym (składnikiem zawierającym siarkę) występującym w komórkach ssaków oraz drobnocząsteczkowym tripeptydem budującym żywe komórki.
Glutation pełni w organizmie trzy główne funkcje:
- Jest naturalnym przeciwutleniaczem, unieszkodliwia wolne rodniki, wspiera naprawę DNA, chroni przed przedwczesnym starzeniem.
- Ma działanie detoksykacyjne – eliminuje szkodliwe substancje i toksyny z organizmu
- Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego wzmacniając odporność
Odpowiedni poziom glutationu w komórkach zapewnia:
- Sprawną syntezę białek immunologicznych zawierających cysteinę
- Kieruje niektórymi procesami enzymatycznymi
- Ma ogromną zdolność do zwalczania stresu oksydacyjnego poprzez neutralizowanie szkodliwych wolnych rodników.
Wraz z wiekiem oraz pod wpływem licznych czynników poziom glutationu w naszych komórkach spada. Na obniżenie jego poziomu wpływają:
- stres
- infekcje
- toksyny
- zanieczyszczenia
- długotrwałe przyjmowanie leków
- niewłaściwa dieta (bogata w nasycone kwasy tłuszczowe oraz węglowodany proste)
- promieniowanie radiacyjne
Synteza glutationu występuje wyłącznie wewnątrzkomórkowo. Utrzymując jego odpowiedni poziom mamy wpływ na to jak silną barierę ochronną stworzy glutation w naszych komórkach. Suplementacja glutationem jest wskazana przede wszystkim w dwóch przypadkach:
- ogólny niedobór tej substancji w przestrzeni wewnątrzkomórkowej. Najczęściej spowodowany brakiem odpowiedniej syntezy.
- niewłaściwy stosunek zredukowanego glutationu (GSH) do utlenionego glutationu (GSSG) wewnątrz komórek.
Ze względu na to, że glutation jest rozkładany przez enzymy wątroby nie zaleca się przyjmowania go w tabletkach. Najlepiej przyswajalną formą suplementacji glutationu są wlewy dożylne jego aktywnej formy.
Zalety suplementacji glutationu:
- zmniejszenie stresu oksydacyjnego
- detoksykacja
- osłabienie stanu zapalnego w organiźmie
- wsparcie układu odpornościowego
- wspomaganie przy leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego
- ochrona mózgu
- wsparcie organizmu przy chorobie Alzheimera i Parkinsona
- pozytywny wpływ na zdrowie psychiczne
- wsparcie organizmu przy chorobach autoimmunologicznych
- wspomaganie pracę nerek, wątroby i jelit
- wsparcie płuc i dróg oddechowych
- pomaga zachować zdrowe oczy
- wspomaganie leczenia trądziku
Przyswajanie glutationu
Dla sprawnego wykorzystania jak i odzyskiwania w komórkach utlenionego glutationu niezbędne jest odpowiednie towarzystwo innych składników. Przykładem jest przede wszystkim witamina C, ponieważ podnosi poziom glutationu we krwi oraz w komórkach układu odpornościowego.
Z glutationem dobrze współdziała równie witamina E podnosząc jego poziom wewnątrz komórek oraz zwiększa jego skuteczność poprzez aktywację zależnych od niego reakcji w organizmie.
Kwas alfa-liponowy również silnie podnosi poziom glutationu.
Ponadto niezbędny jest odpowiedni poziom selenu, który zapewnia prawidłowe działanie enzymu peroksydazy glutationowej zależnej od glutationu. Peroksydazy glutationowe należą do selenoperoksydaz – zawierają selen pod postacią selenocysteiny. Zatem, jak nie trudno się domyśleć bez selenu enzym ten ma zmniejszoną aktywność i nie może wydajnie chronić nas przed wolnymi rodnikami.
Witaminy B2, B3 są kofaktorami odzyskującej glutation reduktazy glutationowej i pomagają przywrócić jego właściwy poziom.
Suplementacja kwasem foliowym oraz witaminą B12 bardzo mocno podnosi poziom glutationu ponieważ są to witaminy uczestniczące w szlaku jego syntezy i odzyskiwania.
Substancja, która jest w stanie zwiększyć poziom GSH w mitochondriach to kwas pantotenowy (witamina B5) – stanowi ona bowiem składnik CoA i może aktywować enzymy GSH-Px oraz wodorotlenki fosfolipidowe peroksydazy glutationowej. Szeroki zakres ochrony zapewniają nam substancje pochodzenia roślinnego, takie jak polifenole, flawonoidy czy karotenoidy. Są to bezpieczne antyoksydanty, które jednocześnie podnoszą stężenie glutationu w mitochondriach.
Zapraszamy na wlewy dożylne!