Kurkumina
Kurkumina to organiczny związek chemiczny zbudowany z dwóch reszt feruloilowych połączonych atomem węgla. Jest przeciwutleniaczem polifenolowym.
Jest powszechnie stosowany jako żółtopomarańczowy barwnik spożywczy; składnik m.in. przyprawy curry.
Działanie kurkuminy
Kurkuminę cechuje szerokie spektrum działania nie tylko na poziomie komórki, ale też całego organizmu.
Wykazuje ona m.in. zdolność oddziaływania na receptory, cytokiny, czynniki transkrypcyjne, czynniki wzrostu oraz enzymy, np. kinazy.
Dzięki temu może być stosowana wspomagająco np. w problemach układu nerwowego, oddechowego, ruchowego oraz u cukrzyków.
Właściwości kurkuminy:
– przeciwzapalne – zwiększa poziom glutationu i hamuje aktywację czynników prozapalnych takich jak NF-kB, cytokiny i interleukinę-8.
Hamuje enzymy które pośredniczą w powstawaniu stanów zapalnych,
– antyoksydacyjne – kurkumina wykazuje wysoką aktywność antyoksydacyjną, porównywalną z przeciwutleniającym działaniem witaminy C i E.
Właściwość ta wywiera wpływ na wiele aspektów związanych z ludzkim organizmem.
Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne jest bowiem utrzymanie równowagi pomiędzy działaniem reaktywnych form tlenu a zdolnością mechanizmów przeciwutleniających do ich usuwania.
W przeciwnym razie może dojść do stresu oksydacyjnego.
Ten z kolei zwiększa ryzyko występowania m.in. problemów układu nerwowego i krążenia.
Kurkumina przyczynia się do neutralizacji niektórych reaktywnych form tlenu (np. anionorodnik ponadtlenkowy, rodnik hydroksylowy czy tlenek azotu)
oraz wpływa na wzrost stężenia w komórkach silnego przeciwutleniacza – glutationu.
Aktywność antyoksydacyjna kurkuminy związana jest również z ochroną lipidów przed ich utlenianiem.
Dodatkowo przeciwdziała spadkowi zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w utlenionych LDL.
– przeciwnowotworowe – wiele badań naukowych dowodzi, że kurkumina
jest bardzo przydatna w profilaktyce i leczeniu wielu nowotworów.
– przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.
– może również wpływać pozytywnie na nasz mózg i zmniejszyć ryzyko występowania chorób mózgu,
– ma pozytywny wpływ na serce, a konkretnie poprawia działanie śródbłonka, którego uszkodzenie może doprowadzić do różnych chorób serca
czy też problemów z ciśnieniem.
– spowalnia proces starzenia, poprawia ogólną kondycję organizmu i dobrze wpływa na ciśnienie.
– ma wpływ na układ pokarmowy – według badań kurkumina wykazuje ochronny wpływ na przewód pokarmowy.
Związek ten może zapobiec zburzeniom trawienia związanym m.in. ze wzdęciami i odbijaniem.
Dodatkowo przyczynia się do pobudzenia wydzielania mucyny, która powleka ściany żołądka warstwą ochronną.
Kurkumina wywiera również pozytywny wpływ na wątrobę dzięki właściwościom żółciopędnym i żółciotwórczym.
Zapraszamy na wlewy dożylne z kurkuminą!